7 Tips Pengurusan Kewangan Semasa Covid 19 [New Update]

Sekarang kita bukan sahaja menghadapi wabak penyakit covid 19, tetapi ada lagi yang lebih teruk iaitu wabak ekonomi.

Seperti yang kita sedia maklum, banyak aktiviti ekonomi terjejas susulan dari wabak ini:

  • kedai-kedai jualan di tutup,
  • pekerja terpaksa bekerja dari rumah
  • dan ada yang mengalami cuti tanpa gaji.

Jika keadaan ini berkekalan untuk tempoh yang agak lama, kemungkinan besar kita akan mengalami kemelesetan ekonomi yang agak teruk,

… dan ramai orang yang akan kehilangan kerja.

Blog ini ditulis bukan untuk menakutkan, tetapi untuk memberikan kesedaran bahawa kita harus “Bersedia”.

  • Bersedia bila kita terpaksa kehilangan kerja,
  • Bersedia untuk meneruskan kehidupan dengan pendapatan yang sedia ada,
  • dan yang paling penting bersedia untuk mengurus kewangan semasa krisis ekonomi masa ini.

Ada 7 tips pengurusan kewangan semasa COVID 19 yang boleh dilakukan SEKARANG untuk anda buat sebagai persediaan.

1. Senaraikan ASET dan LIABILITI (Hutang)

Mempunyai aset seperti emas, rumah, unit trust dan lain-lain adalah sangat baik buat masa sekarang. 

Ianya sebagai backup kewangan anda jika berlaku apa-apa kecemasan.

Tetapi bagaimana pula dengan liabilti yang anda punya. Adakah ianya sebuah keperluan atau ianya sebuah bebanan?

Jika liabiliti itu membebankan anda seperti 

  • kereta mewah,
  • kereta yang tak terpakai,
  • hartanah yang tersilap beli, atau
  • liabliti lainnya yang tak memberikan sebarang pendapatan.

… maka anda boleh pulangkan semula kepada pihak bank.

Jangan susahkan diri anda pada masa seperti ini.

Satu lagi yang paling PENTING buat masa sekarang ialah, tak perlu menambah liabiliti atau hutang baru.

2. Jangan BERHENTI Kerja

Jika sekarang ini anda masih bekerja, gaji masih diberikan oleh majikan, maka keputusan yang terbaik ialah JANGAN pernah merancang untuk BERHENTI kerja.

Sebab pekerjaan anda saat ini ialah idaman bagi mereka yang tengah menganggur.

Ringankan tulang untuk buat banyak kerja kerana majikan akan membuang pekerja yang kurang produktif,

… sebagai langkah mengurangkan kos perbelanjaan syarikat (seperti gaji pekerja).

Jangan sampai anda pula yang terbuang.

3. Jimatkan PERBELANJAAN Harian

Jika anda dalam kategori T20, maka hiduplah seperti orang M40. Jika anda dalam kategori M40 maka hiduplah seperti B40.

Belajar untuk membeli barang-barang asas sahaja

Elakkan makan makanan diluar sebab masak sendiri jauh lebih jimat.

Elakkan melanggan pelbagai produk atau perkhidmatan jika sekiranya anda masih boleh hidup tanpa melanggan produk tersebut.

Jika sedang menyewa rumah, cubalah buat rayuan kepada tuan rumah untuk dapatkan diskaun bayaran atau pengecualian bayaran sewa semasa tempoh PKP ini.

Mulai sekarang, belajarlah untuk berbelanja dengan kos yang seminimum mungkin.

4. Sediakan TABUNG KECEMASAN

Jika gaji anda sebanyak RM3,000 sebulan, maka paling kurang anda mempunyai RM18,000 – RM36,000 dana kecemasan yang telah anda simpan, 

… iaitu bersamaan 6 bulan – 12 bulan gaji.

Dana ini hanya digunakan untuk hal-hal kecemasan sahaja seperti untuk membayar kos-kos harian jika anda kehilangan pekerjaan.

Dalam tempoh 6-12 bulan tu, anda masih boleh teruskan kehidupan seperti biasa dan cukup masa untuk mendapatkan pekerjaan baru.

Jika saat ini anda sudah berjimat cermat tapi masih tiada tabung kecemasan.

Maka tiada nasihat lain yang boleh saya berikan kecuali cari jalan untuk menabung dari sekarang dan buat tips no 5 dan 6.

Pepatah mengatakan, waktu terbaik menanam pokok ialah 20 tahun yang lepas, waktu terbaik seterusnya ialah sekarang.

5. Manfaatkan Pakej Rangsangan Ekonomi

Baru-baru ini Perdana Menteri telah mengumumkan pakej rangsangan ekonomi untuk seluruh rakyat Malaysia yang boleh anda manfaatkan

Seperti:

  • Penjimatan bill elektrik sehingga 50%
  • Pengeluaran tabung KWSP sebanyak RM500 sebulan selama 12 bulan
  • Bantuan Prihatin Nasional sebanyak RM500 – RM1,600
  • Penangguhan bayaran bulanan kepada pihak bank selama 6 bulan.

… dan lain-lain.

Gunakan sebaik mungkin bantuan yang anda terima untuk membeli keperluan asas sahaja.

Lebihan wang yang sepatutnya anda gunakan untuk membayar bank,

… anda boleh agihkan kedalam tabung kecemasan pula sehingga cukup minimum 6-12 bulan gaji (tips no 5)

6. Jana PENDAPATAN TAMBAHAN Di Internet

Aktiviti jual beli secara online semakin meningkat selepas arahan PKP. 

Manfaatkan peluang ini untuk menambah pendapatan anda dengan menjadi ejen dropship di internet.

Anda juga boleh menjadi ejen affiliate dengan menjual barang digital seperti video, ebook, software dan lain-lain yang tak perlu membeli stok dan buat pengeposan.

Jika anda ada kemahiran seperti menulis, mereka grafik, membina website dan lainnya, anda boleh jual kemahiran anda di laman marketplace seperti:

  1. Freelancer
  2. Fiverr

Jadi, jika dalam tempoh duduk rumah selama PKP ni anda tidak dapat menambah satu saluran pendapatan baru melalui internet.

Ianya bukan sebab anda tiada masa, tapi mungkin sebab anda kurang usaha.

Maka paksakan diri anda dan ajak pasangan bersama-sama untuk belajar menjana pendapatan tambahan melalui Internet.

7. Jangan BERHENTI Mencarum TAKAFUL Nyawa & Perubatan

Cuba sedia upaya untuk tetap mencarum Takaful Nyawa (hibah) dan Takaful Perubatan (medical card).

Terutama sekali jika anda bergelar sebagai seorang ayah atau ibu yang bekerja mencari nafkah untuk keluarga.

Pelan perlindungan takaful sangat berguna dalam keadaan seperti ini sekiranya tiba-tiba berlaku musibah seperti kematian atau jatuh sakit dan perlu rawatan di hospital.

Sudahlah tiada perlindungan takaful, dana tabung kecemasan pun tak cukup, 

… maka ada kemungkinan anda akan mengalami beban kewangan yang teruk bila berlakunya musibah seperti kematian atau jatuh sakit.

Sekiranya anda belum lagi melanggan perlindungan takaful nyawa (hibah), saya sangat sarankan anda untuk mendaftar secepat mungkin.

Caruman bulanan untuk RM100,000 pampasan takaful nyawa (hibah) bagi Lelaki yang tidak merokok hanyalah:

  • Umur 25: RM69
  • Umur 30: RM81
  • Umur 35: RM98
  • Umur 40: RM123
  • Umur 45: RM157

Dana pampasan RM100,000 ini akan diberikan kepada pasangan (atau orang lain yang anda kehendaki) untuk mereka dapat meneruskan kehidupan seperti biasa, 

… sekiranya anda meninggal dunia atau hilang upaya kekal & menyeluruh.

Sedangkan untuk takaful perubatan pula (medical card), plan dengan had tahunan keseluruhan RM100,000. 

… yang akan digunakan untuk bayaran bill perubatan anda dan manfaat caj harian bilik RM150, caruman bulanannya hanyalah:

  • Umur 21-30: RM68.99
  • Umur 31-35: RM69.22
  • Umur 36-40: RM71.17
  • Umur 41-45: RM83.66

Pelan takaful perubatan (medical card) ini perlu digabungkan dengan pelan takaful hayat (hibah) diatas tadi. 

Sekarang untuk daftar takaful sangat lah mudah, boleh daftar secara online dari rumah sahaja.

Sekiranya anda tak berapa jelas dan perlukan perbincangan lebih mendalam.

Anda boleh isi borang disini untuk kami hubungi dan berikan khidmat nasihat dalam memilih plan takaful serta cara pendaftaran takaful secara online.

KLIK SINI UNTUK KONSULTASI TAKAFUL ONLINE

Rumusan

Pada masa ini, kita bukan sahaja menghadapi wabak penyakit covid 19 tetapi kita juga sedang menghadapi wabak ekonomi.

Dalam blog ini saya dah kongsikan 7 tips bagaimana nak urus kewangan semasa krisis ini supaya anda lebih bersedia dengan segala kemungkinan yang bakal terjadi.

Mohon maaf, tulisan ini bukan lah untuk menakut-nakutkan anda, tetapi ianya lebih kepada memberikan kesedaran supaya anda lebih bersedia dan kuat.

Mohon tag pasangan, ahli keluarga dan sahabat-sahabat anda supaya sedar bahawa kita sedang melalui satu fasa yang agak sukar.

Semoga Allah memberikan kita kekuatan dan kesabaran dalam melalui ujian ini. Aamiiin. 

——-

PS: Untuk konsultasi online takaful nyawa (hibah) dan takaful perubatan (medical card), sila KLIK SINI

Leave a Comment